beugels

 

Verbreden van de bovenkaak met een hyrax-apparaat

 

 

 • WAT IS EEN HYRAX?

Dit is een beugel die gebruikt wordt om snel de bovenkaak te verbreden. Rond 4 kiezen worden metalen banden geplaatst die met elkaar verbonden zijn door een expansieschroef. Je kan deze beugel dus niet zelf in en uit nemen, hij blijft continu in de mond zitten. Stel je het apparaat correct bij, dan krijg je meestal al binnen de week een spleetje tussen de boventanden. Dat spleetje kan soms meer dan een halve centimeter breed worden! Schrik hiervan dus niet, dit gaat binnen drie maanden vanzelf weer weg of het wordt gesloten met een vaste beugel.


 

 

 

Start

 

Na 13 dagen opendraaien

 

Na 20 dagen opendraaien

 

Na 2 maanden stabilistatie

 

Na 6 maanden stabilisatie en uitname van apparaat

 

 • SEPAREREN VAN KIEZEN

Omdat kiezen vaak dicht tegen elkaar staan zullen er, enkele dagen voor het plaatsen van de banden, kleine donkerblauwe elastiekjes tussen de kiezen geplaatst worden. Men noemt dit 'separeren'. Deze elastiekjes duwen de kiezen een beetje uitelkaar. Zo kunnen de banden nadien gemakkelijker rond de kiezen geplaatst worden.

 1. De kiezen kunnen gedurende 2 dagen wat gevoelig zijn.
 2. Je kan normaal eten en drinken.
 3. Bij het tanden poesten ook de gesepareerde kiezen goed poetsen, maar niet flossen!
 4. De elastiekjes kunnen er soms vanzelf tussenuit gaan. Dat is geen probleem. Je hoeft dus niet te bellen om dit door te geven. Het is een teken dat er nu genoeg ruimte is gekomen voor de bandjes.
 • DE EERSTE DAGEN

Het is natuurlijk wennen met die apparatuur tegen je verhemelte.

 1. Last aan de tong is de eerste dagen normaal
 2. Praten is lastig: je kan wat lispelen
 3. Slikken kan wat moeilijker gaan
 4. Kiezen zijn heel gevoelig, want daar wordt nu kracht op uitgeoefend. De pijn is te vergelijken met 'spierpijn' in je tanden.
 5. Eten is hinderlijk, want er blijven vaak etensresten achter de hyrax zitten
 6. Moeilijk inslapen en onrustige slaap

Dit hoort er in het begin allemaal bij, maar na een paar dagen ben je er aan gewend en heb je er allemaal geen last meer van.

 • TANDEN EN BEUGEL POETSEN

Het is heel belangrijk om na het tanden poetsen ook over je verhemelte en grondig over de hyrax te poetsen, want er blijven dikwijls voedselresten aan of achter de hyrax zitten.

 • HANDIGE TIPS

 1. Het aandraaien ervan moet één van je ouders doen, want zelf kan je dit niet. Het sleuteltje ( met plastiek handvat - je kan het dus niet per ongeluk inslikken) zit bij het inzetten ongeveer tegen je boventanden. Vervolgens geef je een kwart slag naar de keel toe, tot je niet meer verder kunt en neem het sleuteltje uit het asje. Je hebt dan 0,25 mm verbreed.

 2. Met een hyrax mag je alles eten en drinken, enkel bladspinazie vermijd je best: dat bespaart je veel poetswerk aan de expansieschroef.

 3. Gaat de Hyrax loszitten, bel dan onmiddellijk ter controle.

 

 

 

 

Sinds augustus 2005 wordt in de praktijk enkel nog gewerkt met het Damon Systeem. Deze nieuwe revolutionaire technologie, onderbouwd met wetenschappelijke feiten, is gebaseerd op het gebruik van lage krachten.

Ik hoop dat je na het lezen van deze informatie begrijpt waarom ik de keuze heb gemaakt om enkel nog op deze biologisch verantwoorde manier te werken en geen kleurtjes meer rond de blokjes wens te plaatsen.

De voordelen zijn immers immens:

 • De meest lichaamseigen manier van behandelen

 • Een juiste balans in gelaat en profiel: dat is het doel!

 • Geen gebruik meer van de buitenbeugel

 • Minder trekken van tanden: het trekken van tanden wordt niet meer bepaald door ruimtegebrek maar door het profiel

 • Gemiddeld 6 maand kortere behandelperiode: tanden verschuiven sneller door de lage krachten

 • Comfortabeler en minder pijn door de verminderde druk op de tanden

 • Minder vlug op consultatie komen:er is maar om de 2 maanden een afspraak nodig ipv elke maand

 • Een mooier, beter en stabieler eindresultaat

Leer meer hier

 

 

Aan de hand van onderstaande foto's is het gemakkelijker om jouw apparaat terug te vinden.

Meer informatie kan je vinden door op de foto's te klikken. (Sommige links werken nog niet)

 

 

Wie geïnteresseerd is in de apparatuur die voorheen werd gebruikt, kan terecht op ons Archief Beugels (tijdelijk niet beschikbaar)

 

Vaste apparatuur type DAMON

 

De ruimte makende vaste apparatuur type D-Gainer

 

De interceptieve behandeling van een kruisbeet type Quadhelix

 

Uitneembare functionele apparatuur

 

 

Hyrax /  RPE

 

 

 

Is het onvoldoende of onmogelijk om het probleem alleen met een beugel op te lossen, dan wordt een orthodontische behandeling gecombineerd met een chirurgische kaakcorrectie

 

 

 

 • CHIRURGISCHE KAAKCORRECTIE

Sommige ernstige afwijkingen van het gebit en van de kaaksbeenderen kunnen niet uitsluitend met orthodontische of orthopedische middelen behandeld worden. Soms is de afwijking te groot om alleen met een beugel te behandelen of kan de groei zo ongunstig verlopen, waardoor het effect van orthodontische apparaten onvoldoende is. Wanneer de patiënt volwassen is en niet meer groeit, zijn de mogelijkheden van een orthodontische behandeling eveneens beperkt en is het mogelijk dat het dragen van een beugel niet volstaat om het probleem op te lossen.

In deze omstandigheden kan kaakchirurgie (een operatieve correctie van de stand van de onder-en/of bovenkaak) een oplossing bieden. Hierdoor bereikt men over het algemeen ook een verbetering van het uiterlijk. Bij de behandeling zijn je tandarts, orthodontist en kaakchirurg betrokken. Deze behandeling wordt dus in teamverband voorbereid en uitgevoerd. Je orthodontist zal je alles vertellen over het verloop van de behandeling en het te verwachten resultaat. Voor meer specifieke informatie over de operatie zelf kan je terecht bij de kaakchirurg.

 

 • HET VERLOOP

Bijna altijd zal je orthodontist de tanden en kiezen in de boven- en onderkaak eerst met vaste apparatuur mooi op een rij zetten, zodat de tanden later precies op elkaar kunnen passen. Soms is het echter nodig dat je orthodontist de afwijking eerst erger maakt, waardoor de tanden en kiezen tijdelijk slechter op elkaar passen. Nadien gaat de kaakchirurg aan het werk en door het verplaatsen van bovenkaak, onderkaak of beide, worden de juiste verhoudingen terug hersteld.  Soms kan de chirurg ook enkel een gedeelte van het kaaksbeen verplaatsen. Hierna past het boven- en ondergebit weer correct op elkaar en vaak wordt, als gevolg hiervan, je uiterlijk grondig beïnvloed. Na de chirurgische kaakcorrectie volgt de orthodontische nabehandeling waarbij je orthodontist het operatieresultaat nog verder verbetert.

De soort operatie die uitgevoerd moet worden is afhankelijk van de stand van de kaak. Maar in alle gevallen moet daarbij op een gecontroleerde manier het kaakbeen gebroken worden, voordat de kaak of een deel ervan kan worden verschoven. Dit heet een osteotomie. Daarom is het noodzakelijk dat, ten laatste 6 maanden voor de operatie, nog niet doorgebroken wijsheidstanden worden verwijderd. Zoniet bemoeilijken ze vaak het maken van de osteotomie waardoor de operatie minder gunstig verloopt.

 

 • SOORTEN OPERATIES

Om een te kleine onderkaak te verlengen wordt de onderkaak zo gespleten dat deze als het ware kan uitschuiven. Er hoeft geen stukje bot tussen te worden gezet. De delen van de onderkaak worden in hun nieuwe stand met plaatjes en/of schroefjes aan elkaar bevestigd. In de meeste gevallen is het daarna mogelijk de staaldraadjes weer los te knippen zodat de mond onmiddellijk na de operatie weer open kan. Een enkele keer is het nodig om de onder-en bovenkaak toch aan elkaar vastgespalkt te laten en dit gedurende 6 weken.

Een te grote onderkaak zal zodanig naar achter geplaatst worden waardoor de botstukken elkaar gedeeltelijk overlappen. Er wordt geen stukje bot uitgehaald. Zoals bij een te kleine onderkaak, kan het ook eens gebeuren dat het niet mogelijk is plaatjes en/of schroefjes te gebruiken. Dan worden de boven- en onderkaak aan elkaar bevestigd met staaldraadjes, welke pas na 6 weken verwijderd kunnen worden.

Bij een verplaatsing van de hele bovenkaak in de gewenste richting, ontstaat er soms een tekort aan bot.  In dit geval wordt er een stukje bot uit de onderkaak genomen of uit de heupkom. Meestal kan de bovenkaak met staaldraadjes of schroefjes voldoende stevig worden bevestigt, waardoor de mond na de operatie gewoon weer kan worden geopend.

Afhankelijk van de soort operatie kan de mond gewoon worden geopend of blijven de kaken enkele dagen tot 6 weken aan elkaar bevestigd. Of je je mond direct na de operatie zal kunnen openen, kan de kaakchirurg je meestal op voorhand zeggen. Maar meer en meer kan de kaakchirurg ervoor zorgen dat het vastspalken van de kaken niet nodig is.

 

 • PRAKTISCHE INFORMATIE
 1. De operatie vindt plaats onder narcose (algemene verdoving) en duurt, afhankelijk van de afwijking, één tot enkele uren. De chirurgische ingreep wordt meestal alleen in de mond uitgevoerd zodat er geen huidlittekens zijn. Wanneer het toch nodig is om een insnede te maken in de huid, zal dit zo onopvallend mogelijk in de huidplooien worden gedaan.
 2. Na de ingreep is een flinke zwelling van het aangezicht te verwachten die na een paar dagen verdwijnt. De meeste mensen hebben na de operatie niet veel pijn. Een beetje keelpijn komt voor. Het verblijf in het ziekenhuis duurt slechts enkele dagen.
 3. In principe kan alles worden gegeten, alleen niet op de gewone manier. De eerste dagen is het aan te raden om zachte voeding te gebruiken. Zitten de kaken echter op elkaar vastgespalkt, dan zal het eten moeten fijngemixt worden, omdat het niet mogelijk is om te kauwen.
 4. Een goede mondverzorging is erg belangrijk. Het is absoluut noodzakelijk dat gedurende de hele behandeling een perfecte mondhygiène wordt gehandhaafd. Bijna altijd zal een mondspoelmiddel worden voorgeschreven als aanvulling na het poetsen. Hiermee wordt de genezing versneld.
 5. Al de aangebrachte plaatjes, schroefjes en metaaldraadjes moeten in regel later niet verwijderd worden. Ze zijn gemaakt van titanium en kunnen daarom zonder schadelijke gevolgen in het lichaam achterblijven. Zeer uitzonderlijk worden ze echter toch na ongeveer een half jaar (soms onder plaatselijke verdoving) verwijderd.
 6. Na de operatie en de orthodontische nabehandeling zal gedurende een voldoende lange periode retentie-apparatuur gedragen moeten gedragen worden om de tanden goed op hun correcte plaats vast te houden.

 

Meer info over de de chirurgische ingreep wordt mooi uitgelegd op deze site:  http://www.mkawaasland.be/behandelingen/kaakcorrectie

Welke elastiekjes draag jij?

 

Aan de hand van de 'diertjes' die op de zakjes staan, ken je de juiste maat van je elastiekjes. Het is dus niet aangewezen om de rekkers van je broer of zus of vrienden te gebruiken wanneer je zelf geen rekkers meer zou hebben. De rekkers zien er misschien hetzelfde uit, maar er zijn toch verschillen tussen de verschillende 'diertjes'. Rekkers van andere leveranciers werken met andere voorstellingen (steden, namen, ...) Deze rekkers kan je zeker niet vergelijken!

Zijn je rekkers bijna op, kom dan eens langs op de pratijk, dan kan je een nieuw zakje ophalen. Je kan de rekkers ook telefonisch of per e-mail bestellen, we sturen ze dan per post op. Laat ons wel weten welke soort rekkertjes momenteel draagt, dan ontstaan er geen fouten.

Damon vaste apparatuur

 

Meer informatie over het systeem dat we gebruiken kan je terugvinden: hier

 

 • WAT IS VASTE APPARATUUR?

Een vaste apparaat is, zoals de naam zegt, vast in de mond bevestigd en kan niet eenvoudig door jezelf worden uitgenomen. Het bestaat uit veerkrachtige draden (bogen) die vastgebonden worden aan de blokjes. Het vastkleven zelf doet geen pijn, maar vraagt wel wat tijd. Meestal zit vaste apparatuur aan de buitenzijde van de tanden. Hierdoor treden er omzeggens geen problemen op bij het spreken en slikken. Maar het is de eerste dagen natuurlijk wel even wennen.

 • DE BEHANDELING

In het begin van de behandeling, en vaak ook ná het aanspannen van het apparaat, kunnen je tanden een paar dagen gevoelig zijn en zelfs een beetje los lijken te staan. Dat is helemaal normaal en de pijn verdwijnt spontaan. Het aanspannen gebeurt normaal ongeveer één keer per maand, en vaak worden dan ook de bogen vervangen. Er komen stevigere draden in de plaats.  De eerste dagen na het plaatsen kan het apparaat de tong en de wangen wat irriteren. Ook deze problemen verdwijnen meestal snel.  Is dit niet onmiddellijk het geval, dan kan je orthodontist je zachte was bezorgen, om de klachten te verhelpen.

 

 • WAT MET HET ETEN?

De dunne bogen en veertjes kunnen verbuigen, of zelfs breken bij het eten. Vermijd daarom hard, taai en kleverig voedsel. Harde vruchten, zoals appels, kan je best in stukjes snijden, vooraleer je ze eet. Taaie snoepjes en kauwgom laat je best aan de kant. Zelfs al ben je nog zo voorzichtig, toch is dit gevaarlijk omdat één van de blokjes kan afbreken, of de bogen kunnen verbuigen. Hierdoor gaat je apparaat verkeerd op je tanden inwerken, duurt de behandeling langer, en is er extra werk en onkosten, om de apparatuur terug te herstellen.  Indien zo'n ongelukje toch gebeurt, maak dan zo snel mogelijk een tussentijdse afspraaken wacht niet tot bij je volgende controle.

Onze verboden lijst: Stokbrood, Chocotoff, Metos, Fruttella, Snickers, Lion, Napoleon, NickNack met glazuurtje, kleine volle paaseitjes, kauwgom.

 

 • ALS JE ELASTIEKEN MOET DRAGEN

Als onderdeel van een orthodontische behandeling worden vaak elastieken gebruikt.  Elastiekjes draag je meestal samen met vaste, maar soms ook met losse apparatuur. De elastiekjes leveren de kracht die nodig is om je tanden, of een groepje tanden te verplaatsen. Het is daarom erg belangrijk dat ze worden gedragen volgens de instructies van je orthodontist. Je moet ook regelmatig een nieuw elastiekje gebruiken, want ze verweken in de mond of gaan stuk. Je krijgt dus een voorraad mee naar huis. Als je elastiekjes bijna op zijn, vraag dan zeker nieuwe! Het is handig de kleur, of de code die op de zakjes staat te onthouden. Er zijn namelijk heel wat verschillende soorten en maten. Meestal worden elastiekjes altijd gedragen: dag en nacht. Je mag ze echter wel uitdoen om te eten en om je tanden te poetsen. Vernieuw ze elke dag, en best op hetzelfde moment (bijvoorbeeld na de maaltijd of voor het slapengaan, ...). Neem een zakje elastiekjes mee in je schooltas of in je zak, zodat, als er eentje knapt, je meteen een nieuwe kan aanbrengen. 

 

 

 • TANDEN POETSEN

Een vaste beugel beschadigt je tanden niet zolang alles maar goed wordt schoongehouden.

Tanden poetsen met een vast apparaat is een beetje moeilijk. Achter de draadjes en slotjes blijven gemakkelijk plak en voedselresten zitten. Als die niet op tijd en grondig worden weggepoetst, gaat je tandvlees ontsteken en bloeden, en er ontstaan heel vlug gaatjes en lelijke verkleuringen op je tanden. Soms is het dan zelfs nodig, je behandeling voortijdig te onderbreken, waardoor alle moeite voor niets is geweest. Na elke maaltijd is het absoluut nodig om heel grondig te poetsen en tussendoortjes kan je best vermijden.

Tandenpoetsen gebeurt met een kleine borstel. Poets eerst je tanden ter hoogte van het tandvlees, waar de meeste plak blijft zitten. Doe dit met kleine ronddraaiende schrobbewegingen en poets lang genoeg. Ga systematisch te werk en sla geen tanden over. Poets alle vlakken, niet alleen waar de blokjes zitten, maar ook de kauwvlakken en de binnenkant van de tanden. Voor moeilijk bereikbare plaatsen kan je een ragertje gebruiken. Kijk steeds in de spiegel of alles goed schoon is en let ook extra op de slotjes achteraan op je kiezen. De metaaldelen moeten altijd glimmend gehouden worden. Poets zoals je aangeleerd werd en volg steeds de instructies die je orthodontist je gaf. Meer informatie vind je bij poetsinstructies voor orthodontiepatiënten.

Het is aan te raden om je mond dagelijks extra te spoelen met ongeveer 10 ml fluoridespoeling. Dit versterkt de tanden en voorkomt het ontstaan van tandbederf. Je doet dit best niet voor of na het tandenpoetsen omdat in tandpasta ook fluoride zit, en een extra spoeling aldus weinig voordeel oplevert. Een geschikt moment kan zijn wanneer je thuiskomt van school. De orthodontist zal je een fluoridespoelmiddel voorschrijven. In dit geval hoef je géén bijkomende fluortabletjes meer in te nemen.