Algemene Info

Wie informeert weet meer

Bij een goede stand van het gebit passen de bovenste en onderste rij tanden precies op elkaar. Het gebit werkt als één geheel. Daarom is het ook niet voldoende, om bijvoorbeeld enkel de tanden in de bovenkaak te corrigeren en de onderkaak ongemoeid te laten. Het gebit moet in zijn geheel worden onderzocht en behandeld.

Wanneer is orthodontie nodig?

Tot welke leeftijd is orthodontie mogelijk?

Wat kost een orthodontische behandeling?

Hoe lang duurt een orthodontische behandeling?

 

 

WANNEER IS ORTHODONTIE NODIG?

Je tandarts controleert je gebit regelmatig en wanneer hij/zij onregelmatigheden of problemen ziet bij de ontwikkeling van je gebit zal hij/zij jou een verwijzing geven naar de orthodontist. Sommige patiënten roepen zelf de hulp in van een orthodontist omwille van esthetische redenen: ze wensen een mooi gebit en een harmonisch profiel. Wanneer de tanden niet netjes in de rijstaan en boven- en ondergebit niet goed op elkaarpassen, kan de orthodontist helpen om de tanden mooi op de juiste plaats te brengen.

Bij jonge kinderen is soms al te merken dat de boven- of onderkaak een foute groei vertonen. De kaaksbeenderen kunnen te snel, of te traag, of in de verkeerde richting groeien. De orthodontist zal dan met behulp van aangepaste beugels de groei terug in de goede richting sturen.

Indien ernstige afwijkingen in de stand van kaken en tanden een goede functie bij het spreken, kauwen of afbijten belemmeren en het bovendien moeilijk maken om het gebit goed te poetsen (waardoor er makkelijker tandbederf en tandvleesontsteking ontstaat), biedt orthodontie ook hier zeker een uitkomst.

 

 

 

TOT WELKE LEEFTIJD IS ORTHODONTIE MOGELIJK?

Orthodontie gebeurt het best op jeugdige leeftijd, maar veel problemen kunnen ook perfect bij volwassenen opgelost worden. Een leeftijdsgrens is er niet!

Sommige behandelingen beginnen reeds zeer vroeg, wanneer de eerste melktanden verloren gaan, om te voorkomen dat een ergere afwijking ontstaat. Dit noemt men een interceptieve behandeling.

Anderen starten wanneer de voorste melktanden reeds een tijdje gewisseld zijn en nog anderen pas wanneer alle tanden gewisseld zijn. Meer en meer beginnen ook volwassenen met een orthodontische behandeling. Af en toe wordt een orthodontische behandeling gecombineerd met een orthognatische chirurgie.

Een juiste leeftijd om voor het eerst bij de orthodontist langs te komen staat niet echt vast. Vaak zal je eigen tandarts je doorverwijzen van zodra hij/zij het nodig acht. De verwijzing is sterk afhankelijk van de groei van je kaken en doorbraak van tanden en kiezen. Doorgaans is het aan te raden om je kind eens te laten screenen rond de leeftijd van 10 à  11 jaar voor meisjes en 11 à 12 jaar voor jongens.

 

 

WAT KOST EEN ORTHODONTISCHE BEHANDELING?

Een orthodontische behandeling is niet altijd een goedkope behandeling. Daarom voorziet het ziekenfonds een gedeeltelijke terugbetaling.

 

 

HOE LANG DUURT EEN ORTHODONTISCHE BEHANDELING?

Een gemiddelde behandeling duurt ongeveer 1,5 tot 2,5 jaar. Nadien volgt de retentiefase.

Veel hangt af van de motivatie en medewerking van de patiët. Orthodontische apparaten werken alleen als ze ook regelmatig gedragen worden. Volg daarom steeds stipt de aanwijzingen van je orthodontist. Op die manier zullen jouw inspanningen, samen met die van je orthodontist leiden tot het gewenste resultaat: een mooi en goed functionerend gebit.

 

HEB JE GEEN ANTWOORD GEVONDEN OP JE VRAAG?

Misschien staat het antwoord geformuleerd bij FAQ of kom je meer te weten bij nuttige links of doorzoek de site met de handige zoekfunctie onderaan elke pagina.