Vaste apparatuur

  •  WAT IS VASTE APPARATUUR

Een vaste apparaat is, zoals de naam zegt, vast in de mond bevestigd en kan niet eenvoudig door jezelf worden uitgenomen. Het bestaat uit veerkrachtige draden (bogen) die vastgebonden worden aan de blokjes. Het vastkleven zelf doet geen pijn, maar vraagt wel wat tijd. Meestal zit vaste apparatuur aan de buitenzijde van de tanden. Hierdoor treden er omzeggens geen problemen op bij het spreken en slikken. Maar het is de eerste dagen natuurlijk wel even wennen.

  • DE BEHANDELING

In het begin van de behandeling, en vaak ook na het aanspannen van het apparaat, kunnen je tanden een paar dagen gevoelig zijn en zelfs een beetje los lijken te staan. Dat is helemaal normaal en de pijn verdwijnt spontaan. Het aanspannen gebeurt normaal ongeveer één keer per maand, en vaak worden dan ook de bogen vervangen. Er komen stevigere draden in de plaats.  De eerste dagen na het plaatsen kan het apparaat de tong en de wangen wat irriteren. Ook deze problemen verdwijnen meestal snel.  Is dit niet onmiddellijk het geval, dan kan je orthodontist je zachte was bezorgen, om de klachten te verhelpen.

 

  • WAT MET HET ETEN?

De dunne bogen en veertjes kunnen verbuigen, of zelfs breken bij het eten. Vermijd daarom hard, taai en kleverig voedsel. Harde vruchten, zoals appels, kan je best in stukjes snijden, vooraleer je ze eet. Taaie snoepjes en kauwgom laat je best aan de kant. Zelfs al ben je nog zo voorzichtig, toch is dit gevaarlijk omdat één van de blokjes kan afbreken, of de bogen kunnen verbuigen. Hierdoor gaat je apparaat verkeerd op je tanden inwerken, duurt de behandeling langer, en is er extra werk en onkosten, om de apparatuur terug te herstellen.  Indien zo'n ongelukje toch gebeurt, maak dan zo snel mogelijk een tussentijdse afspraaken wacht niet tot bij je volgende controle.

Onze verboden lijst: Stokbrood, Chocotoff, Metos, Fruttella, Snickers, Lion, Napoleon, NickNack met glazuurtje, kleine volle paaseitjes, kauwgom.

 

  • ALS JE ELASTIEKEN MOET DRAGEN

Als onderdeel van een orthodontische behandeling worden vaak elastieken gebruikt.  Elastiekjes draag je meestal samen met vaste, maar soms ook met losse apparatuur. De elastiekjes leveren de kracht die nodig is om je tanden, of een groepje tanden te verplaatsen. Het is daarom erg belangrijk dat ze worden gedragen volgens de instructies van je orthodontist. Je moet ook regelmatig een nieuw elastiekje gebruiken, want ze verweken in de mond of gaan stuk. Je krijgt dus een voorraad mee naar huis. Als je elastiekjes bijna op zijn, vraag dan zeker nieuwe! Het is handig om te weten welk diertje er op je zakje staat. Er zijn namelijk heel wat verschillende soorten en maten. Meestal worden elastiekjes altijd gedragen: dag en nacht. Je mag ze echter wel uitdoen om te eten en om je tanden te poetsen. Vernieuw ze elke dag, en best op hetzelfde moment (bijvoorbeeld na de maaltijd of voor het slapengaan, ...). Neem een zakje elastiekjes mee in je schooltas of in je zak, zodat, als er eentje knapt, je meteen een nieuwe kan aanbrengen. 

 

 

  • TANDEN POETSEN

Een vaste beugel beschadigt je tanden niet zolang alles maar goed wordt schoongehouden.

Tanden poetsen met een vast apparaat is een beetje moeilijk. Achter de draadjes en slotjes blijven gemakkelijk plak en voedselresten zitten. Als die niet op tijd en grondig worden weggepoetst, gaat je tandvlees ontsteken en bloeden, en er ontstaan heel vlug gaatjes en lelijke verkleuringen op je tanden. Soms is het dan zelfs nodig, je behandeling voortijdig te onderbreken, waardoor alle moeite voor niets is geweest. Na elke maaltijd is het absoluut nodig om heel grondig te poetsen en tussendoortjes kan je best vermijden.

Tandenpoetsen gebeurt met een kleine borstel. Poets eerst je tanden ter hoogte van het tandvlees, waar de meeste plak blijft zitten. Doe dit met kleine ronddraaiende schrobbewegingen en poets lang genoeg. Ga systematisch te werk en sla geen tanden over. Poets alle vlakken, niet alleen waar de blokjes zitten, maar ook de kauwvlakken en de binnenkant van de tanden. Voor moeilijk bereikbare plaatsen kan je een ragertje gebruiken. Kijk steeds in de spiegel of alles goed schoon is en let ook extra op de slotjes achteraan op je kiezen. De metaaldelen moeten altijd glimmend gehouden worden. Poets zoals je aangeleerd werd en volg steeds de instructies die je orthodontist je gaf. Meer informatie vind je bij Poetsinstructie voor orthodontiepatiënten?

Het is aan te raden om je mond dagelijks extra te spoelen met ongeveer 10 ml fluoridespoeling. Dit versterkt de tanden en voorkomt het ontstaan van tandbederf. Je doet dit best niet voor of na het tandenpoetsen omdat in tandpasta ook fluoride zit, en een extra spoeling aldus weinig voordeel oplevert. Een geschikt moment kan zijn wanneer je thuiskomt van school. De orthodontist zal je een fluoridespoelmiddel voorschrijven. In dit geval hoef je geen bijkomende fluortabletjes meer in te nemen.