Vaste apparatuur
-
Blokjes
Op de tanden kleven metalen blokjes. De blokjes houden veerkrachtige draden (bogen) vast.
Door lichte kracht uit te oefenen op de tanden, verplaatsen de tanden geleidelijk.
Het vastkleven van de blokjes op de tanden doet geen pijn, het vraagt alleen wat tijd.
-
Behandeling
De eerste dagen met blokjes, is wennen.
Na het plaatsen, kunnen de blokjes je tong en je wangen wat irriteren. Dit verdwijnt meestal na enkele dagen.
Is dit niet het geval, dan kunnen we je zachte was bezorgen, om de klachten te verhelpen.
In het begin van de behandeling, en vaak ook na het aanspannen, kunnen je tanden een paar dagen gevoelig zijn en zelfs een beetje los lijken te staan.
Dat is normaal en de pijn verdwijnt spontaan.
Het aanspannen gebeurt ongeveer één keer per maand, en vaak worden dan ook de bogen vervangen. Er komen stevigere draden in de plaats.
Het gebeurt wel eens dat een tijdje na het plaatsen van de blokjes, er zich spleetjes vormen tussen de tanden.
Dit is slechts tijdelijk. De spleetjes zullen allemaal gesloten worden tijdens je behandeling.
-
Blokjes en eten
In het begin van je behandeling zal je geneigd zijn om alleen zachter voedsel te eten, maar na enkele dagen ben je het gewoon. Met blokjes mag je echter niet alles eten.
Zelfs al ben je nog zo voorzichtig, de dunne bogen en veertjes kunnen verbuigen en de blokjes kunnen afbreken bij het eten. Vermijd daarom hard, taai en kleverig voedsel.
Harde vruchten, zoals appels, kan je best in stukjes snijden, vooraleer je ze eet. Taaie snoepjes en kauwgom laat je aan de kant.
Onze verboden lijst: Stokbrood, Chocotoff, Mentos, Frutella, Snickers, Lion, Napoleon, lollies, chocoladerepen (dikker dan bv 5mm), kleine paaseitjes, nick-nack met glazuurtje, kleine volle paaseitjes, kauwgom.
Bij eten en drinken vind je nog meer gedetailleerde uitleg.
Wat je ook nooit mag doen is op je nagels of op een balpen bijten. Dit is heel slecht voor je beugel en voor je tanden.
-
Blokje los, draad verbogen
Bij losgekomen blokjes en verbogen draden, kan je apparaat verkeerd inwerken op je tanden, duurt de behandeling langer en is er extra werk en onkosten om de apparatuur terug te herstellen.
Neem altijd contact op met ons. We herplakken liefst losse blokjes zo snel mogelijk (maar je hoeft hiervoor in het weekend niet naar de wachtdienst te bellen).
Indien je binnenkort reeds een controle-afspraak hebt, dan neem je best ook contact met ons op.
We beslissen dan telefonisch of je al dan niet toch sneller moet terug komen. Dit hangt af van de fase waarin je behandeling zich bevindt.
Breng ook steeds je losse blokje mee op je afspraak. Deze worden gezandstraald en herplakt.
-
Elastieken dragen
Elastiekjes draag je meestal samen met vaste, maar soms ook met losse apparatuur. De elastiekjes leveren de kracht die nodig is om je tanden, of een groepje tanden te verplaatsen. Het is daarom erg belangrijk dat ze worden gedragen volgens de instructies die je van ons krijgt.
Je moet ook regelmatig een nieuw elastiekje gebruiken, want ze verweken in de mond of gaan stuk. Je krijgt dus een voorraad mee naar huis. Als je elastiekjes bijna op zijn, vraag dan zeker nieuwe! Het is handig om te weten welk diertje er op je zakje staat. Er zijn namelijk heel wat verschillende soorten en maten.
Meestal worden elastiekjes altijd gedragen: dag en nacht. Je mag ze echter wel uitdoen om te eten en om je tanden te poetsen. Vernieuw ze elke dag, en best op hetzelfde moment (bijvoorbeeld na de maaltijd of voor het slapengaan, ...).
Neem een zakje elastiekjes mee in je schooltas of in je zak, zodat, als er eentje knapt, je meteen een nieuwe kan aanbrengen.
-
Tanden poetsen
Een vaste beugel beschadigt je tanden niet zolang je alles goed schoonhoudt.
Tanden poetsen met een blokjes een beetje moeilijk. Achter de draadjes en slotjes blijven gemakkelijk plak en voedselresten zitten. Als die niet op tijd en grondig worden weggepoetst, gaat je tandvlees ontsteken en bloeden, en er ontstaan heel vlug gaatjes en lelijke verkleuringen op je tanden.
Soms is het dan zelfs nodig, je behandeling voortijdig te onderbreken, waardoor alle moeite voor niets is geweest. Na elke maaltijd is het absoluut nodig om heel grondig te poetsen en tussendoortjes kan je best vermijden.
Tandenpoetsen gebeurt met een kleine borstel. Poets eerst je tanden ter hoogte van het tandvlees, waar de meeste plak blijft zitten. Doe dit met kleine ronddraaiende schrobbewegingen en poets lang genoeg. Ga systematisch te werk en sla geen tanden over. Poets alle vlakken, niet alleen waar de blokjes zitten, maar ook de kauwvlakken en de binnenkant van de tanden.
Voor moeilijk bereikbare plaatsen kan je een ragertje gebruiken. Kijk steeds in de spiegel of alles goed schoon is en let ook extra op de slotjes achteraan op je kiezen. De metaaldelen moeten altijd glimmend gehouden worden. Poets zoals je aangeleerd werd en volg steeds de instructies die je orthodontist je gaf. Bekijk zeker nog eens de Poetsinstructie.