Kaakoperatie 

Wanneer is een kaakoperatie nodig

Sommige ernstige afwijkingen van het gebit en van de kaaksbeenderen kunnen niet uitsluitend met beugels behandeld worden.
Soms is de afwijking te groot of kan de groei zo ongunstig verlopen dat een gecombineerde orthodontisch-chirurgische behandeling nodig is.
Wanneer de patiënt volwassen is en niet meer groeit, zijn de mogelijkheden van een orthodontische behandeling eveneens beperkt en is het mogelijk dat het dragen van een beugel niet volstaat om het probleem op te lossen.

In deze omstandigheden kan chirurgische kaakcorrectie een oplossing bieden. Het kan gaan om een ingreep van de onderkaak en/of de bovenkaak.
Hierdoor bereikt men over het algemeen ook een verbetering van het uiterlijk.
Voor een gecombineerde orthodontisch-chirurgische behandeling werken we samen met gespecialiseerde kaakchirurgen.

Het verloop

Bijna altijd zullen de tanden en kiezen in de boven- en onderkaak eerst met vaste apparatuur mooi op een rij  gezet worden, zodat de tanden later precies op elkaar kunnen passen.
Soms is het echter nodig om de afwijking eerst erger te maken: de tanden en kiezen passen tijdelijk slechter op elkaar. Nadien zal de kaakchirurg door het verplaatsen van de boven- en/of onderkaak de juiste verhoudingen herstellen.
Na de chirurgische kaakcorrectie volgt de orthodontische nabehandeling waarbij je orthodontist het operatieresultaat nog verder verbetert.

Voor meer specifieke informatie over de operatie zelf kan je terecht bij de kaakchirurg.

Meer info over de chirurgische ingreep wordt mooi uitgelegd op deze site:  http://www.mkawaasland.be/behandelingen/kaakcorrectie

Wijsheidstanden

Tijdens en na de behandeling worden bij jongeren de wijsheidstanden geëvalueerd. Slecht gepositioneerde wijsheidstanden worden best verwijderd.
Hiervoor wordt u doorverwezen naar de kaakchirurg.

Ingesloten tanden

Soms kan of wil een tand niet doorbreken.
Indien er onvoldoende ruimte is in de tandenboog voor de ingesloten tand, zal eerst plaats gemaakt worden door het aanbrengen van blokjes op de tanden.
Vervolgens kan de tand chirurgisch vrijgelegd worden.
Er wordt daarbij een blokje met een metalen draadje aan de tand bevestigd, waarmee de tand in de tandboog gebracht kan worden.
Hiervoor wordt u doorverwezen naar de parodontoloog of de kaakchirurg.

Botankers

Een botanker is een metalen plaatje dat gefixeerd wordt aan het kaakbot. Aan het uiteinde van het plaatje zit een haakje dat uitsteekt in de mond.
Daaraan wordt een elastiek of een orthodontische draad bevestigd zodat de tanden zich kunnen verplaatsen.
Om het botanker te plaatsen wordt u doorverwezen naar de kaakchirurg.