Wat zijn Aligners?

Een behandeling met aligners bestaat uit een reeks van onzichtbare en uitneembare plaatjes die je, elke één tot twee weken, vervangt door een nieuw plaatje. Elk plaatje of aligner is op maat gemaakt. Telkens wanneer je een nieuwe aligner over je tanden klikt, zal je gebit een klein beetje verschuiven naar het gewenste resultaat. Dit gebeurt heel geleidelijk.
In onze praktijk wordt gewerkt met Spark. Spark is de ‘next generation’ aligners. Ze zijn gemaakt met TruGEN™, de laatste innovatie in helder aligner materiaal. Daardoor zijn Spark aligners dunner en transparanter, waardoor ze nauwelijks zichtbaar zijn. Ze zijn ook beter bestand tegen vlekken en verkleuringen. Bovendien hebben Spark aligners een beter contact met je tanden, wat zorgt voor een geavanceerd behoud van kracht. 
Meer informatie kan je vinden op https://sparkaligners.com/en-uk

 

Aligners of blokjes?

Aligners hebben zeker voordelen tegenover traditionele apparatuur:

  • Esthetisch
  • Gemakkelijker poetsen
  • Je kan alles blijven eten
  • Minder afspraken nodig
  • Comfort

Maar aligners vereisen een grote mate van verantwoordelijkheid en zorgvuldigheid, omdat deze gemakkelijk kunnen worden verwijderd als je merkt dat je je ongemakkelijk voelt, ze niet wilt dragen of gewoon vergeet ze weer in te doen. 
Ook al wil jij graag aligners, aligners zijn niet voor iedereen de oplossing. De orthodontist zal beoordelen of een traditionele beugel of doorzichtige aligners, betere en duurzamere resultaten opleveren.

Wanneer moet ik aligners dragen?

Het succes hangt af van hoe vaak je de aligners draagt: dit moet zo'n 20-22 uur per dag. Je houdt de aligners dus ook in als je slaapt en doet ze alleen uit om te eten, te drinken of je tanden te poetsen. Dan berg je ze op in je aligner-doosje. Een goede tip: bewaar je aligner-doosje bij je GSM, sleutels, of andere items die je vaak draagt, zodat het meenemen ervan een onderdeel van je routine wordt. Ben je ziek? Ook dan blijf je je aligners dragen.
 

Hoe lang duurt een behandeling met Aligners?

De behandelingsduur is afhankelijk van de complexiteit van de behandeling en is vaak vergelijkbaar met die van traditionele beugels (blokjes). Tijdens je consultatie zal de orthodontist je meer gedetailleerde informatie geven. 

Aligners en eten?

Aligners zijn niet ontworpen om mee te eten: terwijl je kauwt zijn ze vatbaarder voor scheuren of kunnen ze breken. Bovendien kunnen etensresten achterblijven als je eet met aligners. Dit vermindert een goede mondhygiëne. 
In tegenstelling tot traditionele beugels, kan je met het aligners-systeem wel eten wat je wilt tijdens de behandeling: je neemt de aligners toch uit je mond om te eten en te drinken.
Vermijd uitgebreid snacken: eten tijdens een aligner-behandeling betekent dat je de aligners meerdere keren per dag moet uit doen. Als je vaak eet of snoept, kan het zijn dat je de aligners te vaak uitneemt en je niet aan de aanbevolen 22 uur draagtijd per dag komt. Dit belemmert de goede vooruitgang van je behandeling. 

Aligners en drinken?

Water is de enige drank die je kan drinken terwijl je aligners draagt. Let wel op: het drinken van warm of heet water met aligners kan leiden tot vervorming van de aligners zelf. Als je warm of heet water wilt drinken, doe je eerst je aligners uit.

Aligners en mondhygiëne?

Omdat de aligners uitneembaar zijn, is het ook eenvoudig om je tanden te poetsen en te flossen na elke maaltijd. Het is belangrijk dat je je tanden na elke maaltijd poetst alvorens de aligners terug te plaatsen. Zo behoudt je een goede mondhygiëne. Probeer, indien mogelijk, een setje met een tandenborstel, tandpasta en flosdraad bij de hand te houden, zodat je je tanden kan poetsen, waar je ook bent. 

Wat is de beste manier om aligners te reinigen?

Je reinigt aligners het best door ze met een borstel te poetsen en te spoelen in lauw water (eventueel met een klein beetje azijn), of je gebruikt speciale reinigingstabletten. Reinig je alingers elke dag. Alleen zo kan je de kwaliteit van je aligners behouden.
 
                    

Hoe weet ik wanneer ik van aligner moet wisselen?

Je volgt de aanwijzingen van je op maat gemaakt wissel-schema strikt op. Sommige patiënten kunnen het gevoel hebben dat het snel gaat of dat het misschien het juiste moment is om eerder dan gepland te wisselen of willen de behandeling versnellen. Als je besluit om eerder dan de door de orthodontist aanbevolen tijd van aligner te wisselen, loop je het risico dat sommige tanden recht blijven staan terwijl andere tanden achterblijven. Hoewel dit misschien niet zichtbaar is op het moment zelf, zullen deze fouten zich kenbaar maken wanneer je een paar aligners verder bent. Dan zit er niets anders op dan terug te keren naar de te snel gewisselde aligner! 

Hoe vaak moet ik op consultatie komen?

Afhankelijk van de complexiteit van de behandeling kom je ongeveer elke 8 tot 10 weken op consultatie. Tijdens deze controle-afspraken zal de orthodontist de evolutie bekijken en eventueel een paar aanpassingen doen. Je krijgt dan ook de volgende set aligners mee. Als er tijdens het proces problemen ontstaan (tanden die te snel of te langzaam bewegen), zal de orthodontist dit met jou bespreken.
Als u zich zorgen maakt, neem dan contact op met je orthodontist.

Afspraak verplaatsen?

Omdat je minder vaak op controle moet en je elke week in een nieuwe fase komt, kan je een gemaakte afspraak niet meer verplaatsen vanaf 4 dagen voor het plaatsvinden van je afspraak

Wat zijn attachements?

Soms worden er kleine witte drukpunten (bolletjes) op je tanden geplakt of in de aligner zelf ingebouwd. Deze attachements oefenen druk uit op gebieden die moeilijker te verplaatsen zijn of waarvoor geavanceerde bewegingen nodig zijn.

     
met attachements zonder aligner             met attachements en aligner

Als je elastiekjes moet dragen worden er witte knopjes aan je aligner bevestigd. 

Wat als een attachement afbreekt?

Als een attachment afbreekt, neem je direct contact op met de praktijk. Je geeft door aan welke aligner je toe bent i.v.m. het bestellen van een nieuw attachment template. Losse attachments moeten zo snel mogelijk worden teruggeplaatst om de behandelduur niet te storen/vertragen. De eerste keer zal dit gratis zijn. Elke volgende keer zullen er kosten in rekening worden gebracht. Wees dus voorzichtig!

Wat als een aligner breekt of als ik een aligner kwijt ben?

Draag dan de vorige of de volgende aligner, afhankelijk van welke het dichtste met je verloren of gebroken aligner overeenkomt. Is dit je volgende aligner? Dan draag je deze aligner dus langer. Is dit je vorige aligner? Neem dan ook direct contact op met ons! Een gescheurde aligner kan je gewoon blijven gebruiken.

Is een behandeling met aligners pijnlijk?

Aligners zijn comfortabel om te dragen. De meeste patiënten raken binnen een paar dagen gewend aan hun aligners en slechts weinig patiënten doen er langer dan een week of twee over. Sommige mensen ervaren een drukkend gevoel of pijnlijke tanden en kaken wanneer ze een nieuwe set aligners plaatsen. Dit is normaal en een teken dat de aligners hun werk doen. Dit gevoel gaat na enkele dagen voorbij. Koud water drinken geeft bij sommige mensen wat verlichting. 
In het begin van de behandeling kan je kleine ongemakken ervaren, zoals een lichte irritatie van de lippen tandvlees of tong (zelden); lichte spraakveranderingen zoals lispelen (zelden); slechte adem of droge mond of verhoogde speekselproductie (bijna nooit). Al deze bijwerkingen zijn tijdelijk en verdwijnen spontaan. 


Hebben aligners een invloed op mijn spraak?

De meeste patiënten ondervinden geen effect op hun spraak. Net als bij veel traditionele orthodontische apparatuur, is er een initiële aanpassingsperiode wanneer iets nieuws in de mond wordt geplaatst.

Waarom passen mijn aligners niet?

Meestal komt dit omdat je ze niet draagt zoals aanbevolen (20-22 uur per dag). 
In zeer uitzonderlijke situaties bewegen je tanden sneller dan normaal zodat de aligners al na enige tijd te los aanvoelen of bewegen je tanden langzamer dan verwacht zodat de aligners blijven spannen. In beide gevallen neem je contact op met ons.

Is na een aligner-behandeling retentie nodig?

Ja, als je wil dat je tanden in hun nieuwe positie blijven staan, moet je een nachtbeugel dragen. In veel gevallen zal je laatste aligner een tijdelijke nachtbeugel zijn, tot je retentie-optie wordt bepaald: een definitieve nachtbeugel al dan niet in combinatie met een retentiedraad.