Wat is een D-Gainer?

Bij een D-gainer worden 4 blokjes geplaatst op de bovenste voorste tanden en 2 blokjes op de laatste kiezen bovenaan.
Daartussen wordt een veertje opgespannen.

Meestal wordt een D-Gainer geplaatst wanneer er door een te smalle tandenboog ruimtegebrek is. Wanneer de tandenboog breder wordt door het dragen van een D-Gainer, en je dus meer boogomtrek krijgt, ontstaat automatisch meer ruimte om alle tanden in die boog te brengen.

Vaak gaat het om hoektanden die niet voldoende of geen plaats hebben in de tandenboog. Na ongeveer 9 maanden is er voldoende ruimte voor de hoektanden en is het alleen nog wachten totdat de hoektanden indalen. Door het dragen van een D-Gainer vermijd je dat er tanden moeten getrokken worden. 

Behandeling

De eerste dagen met een D-Gainer is even wennen. In het begin van de behandeling, en vaak ook na het aanspannen, kunnen je tanden een paar dagen gevoelig zijn en zelfs een beetje los lijken te staan. Dat is heel normaal en de pijn verdwijnt spontaan. Het aanspannen gebeurt ongeveer één keer per twee maanden, en vaak worden dan ook de bogen vervangen. Er komen stevigere draden in de plaats.
De eerste dagen na het plaatsen, kunnen de blokjes je lip en je wangen wat irriteren. Ook dit verdwijnt meestal snel. Is dit niet onmiddellijk het geval, dan kunnen we je zachte was bezorgen, om de klachten te verhelpen.
     
Bij start                                                               Na 5 maanden

D-Gainer en eten

Zelfs al ben je nog zo voorzichtig, de dunne boog en veertjes kunnen verbuigen en de blokjes kunnen afbreken bij het eten. 
Vermijd daarom hard, taai en kleverig voedsel. Harde vruchten, zoals appels, kan je best in stukjes snijden, vooraleer je ze eet. 
Taaie snoepjes en kauwgom laat je aan de kant. 
Onze verboden lijst: Stokbrood, pizzakorst, Chocotoff, Menthos, Fruttella, Snickers, Lion, Napoleon, NickNack met glazuurtje, kleine volle paaseitjes, kauwgom.

Bij eten en drinken vind je nog meer informatie.

Blokje los

Bij een losgekomen blokje en verbogen draad, kan je D-Gainer verkeerd inwerken op je tanden. 
Je maakt zo snel mogelijk een tussentijdse afspraak en wacht niet tot bij je volgende controle. Als je het blokje nog hebt, breng je het mee op je afspraak.

Je draad komt uit het laatste blokje

Door de grote overspanning, kan het gebeuren dat de draad uit de laatste blokjes komt.
Je kan proberen om de draad zelf opnieuw in het blokje te steken, met of zonder de veer.
Neem in ieder geval contact op met ons, want wanneer de draad loskomt, is dit misschien omdat de draad te kort is geworden en dit is natuurlijk een goed teken, want dit wil zeggen dat er meer ruimte in de tandenboog is ontstaan.

Je draad breekt

Door de grote overspanning, kan de draad op en neer bewegen en uiteindelijk doorbreken. Neem dan het los stukje draad uit je mond en neem contact op met ons om dit te herstellen. Het draadje kan je weggooien, maar je brengt best het veertje terug mee. 

Tanden poetsen

Een D-gainer beschadigt je tanden niet zolang je alles goed schoonhoudt.
Tanden poetsen met een blokjes een beetje moeilijk. Achter de draden, veren en slotjes blijven gemakkelijk plak en voedselresten zitten. Als die niet op tijd en grondig worden weggepoetst, gaat je tandvlees ontsteken en bloeden, en er ontstaan heel vlug gaatjes en lelijke verkleuringen op je tanden. Na elke maaltijd is het absoluut nodig om heel grondig te poetsen en tussendoortjes kan je best vermijden.

Tandenpoetsen gebeurt met een kleine borstel. Poets eerst je tanden ter hoogte van het tandvlees, waar de meeste plak blijft zitten. Doe dit met kleine ronddraaiende schrobbewegingen en poets lang genoeg. Ga systematisch te werk en sla geen tanden over. Poets alle vlakken, niet alleen waar de blokjes zitten, maar ook de kauwvlakken en de binnenkant van de tanden. 
Voor moeilijk bereikbare plaatsen kan je een ragertje gebruiken. Kijk steeds in de spiegel of alles goed schoon is en let ook extra op de slotjes achteraan op je kiezen. De metaaldelen moeten altijd glimmend gehouden worden. Poets zoals je aangeleerd werd en volg steeds de instructies die je orthodontist je gaf. Bekijk zeker nog eens deze Poetsinstructie.