D-Gainer

Het D-gainer apparaat is eigenlijk een mini-versie van vaste apparatuur. Er worden 4 blokjes geplaatst op het bovenfront en 2 blokjes op de laatste kiezen. Daartussen wordt een veertje opgespannen.

 

Dit apparaat wordt in het algemeen geplaatst wanneer er ruimtegebrek is, en in het bijzonder wanneer er ruimtegebrek is voor de hoektanden.

Vaak is het zo dat de het ruimtetekort te wijten is aan een smallere tandenboog. Wanneer deze tandenboog breder wordt, krijg je dus meer boogomtrek waardoor er meer ruimte komt om alle tanden tussen de boog te brengen en zijn er geen extracties nodig. Met dit apparaat krijg je stilaan een bredere tandenboog en zal er na ongeveer 9 maanden voldoende ruimte hebben voor de hoektanden. Dan is het alleen nog wachten dat de hoektanden indalen.

Vroeger werd er een buitenbeugel gedragen om ruimte te maken in de tandenboog. Maar dat lost het probleem anders op. Je gaat de laatste kiezen meer naar achter verplaatsen waardoor er ruimte komt binnen de tandenboog, maar de tandenboog wordt hierdoor niet veel breder. En als je hetzelfde probleem kan oplossen met een apparaat dat niet uit de mond komt en met een mooiere bredere tandenboog, dan is de keuze snel gemaakt.

Je moet het apparaat verzorgen zoals andere vaste apparatuur. Info hierover vind je hier. Je kan daar ook meer algemene info vinden over vaste apparatuur wat natuurlijk ook hier van toepassing is.

 

Wat kan er gebeuren...

  • Door de grote overspanning, kan het gebeuren dat de draad uit de laatste blokjes komt. Je kan proberen om de draad zelf opnieuw in het blokje te steken, met of zonder de veer. Neem in ieder geval contact op, want wanneer de draad los komt, is dit misschien omdat de draad te kort is geworden en dit is natuurlijk een goed teken, want dit wil zeggen dat er meer ruimte in de tandenboog is ontstaan.

  • Door de grote overspanning, kan de draad op en neer bewegen en uiteindelijk doorbreken. Neem dan het los stukje draad uit je mond en neem contact op met de praktijk om dit te herstellen. Het draadje kan je weggooien, maar je brengt best het veertje terug mee.

  • Er is een blokje losgekomen, dan neem je contact op met de praktijk. Als het blokje uit je mond is gekomen, breng het dan mee op je afspraak.

Bij de start
Na 5 maanden