Eten en Drinken

Kan ik met een beugel eigenlijk wel alles eten?

Natuurlijk is het wennen met blokjes op je tanden. Zeker als je de blokjes pas hebt of als het aangespannen wordt kan het bijten last geven. Je zult dan geneigd zijn om alleen zachtere dingen te eten. Toch wennen blokjes sneller als je zo snel mogelijk gewoon eet: dwz brood, groenten en fruit. Als dat niet lukt, kan je een paar dagen zachte voeding gebruiken.
Je weet zelf eigenlijk heel goed wat wel en niet kan! Denk na als je eet. En let op met doorbijten.

1.ZACHTE VOEDING

Zachte voeding, wat is dat zoal? Melkproducten als pudding, (vruchten)yoghurt, melk, chocomelk, drinkyoghurt, milkshakes, (rijst)pap. Zachte fruitsoorten zoals banaan, maar ook mango, perzik, meloen. Fruit uit blik is meestal zachter dan vers fruit. Gare groente als courgette, wortel, bloemkool, spinazie, venkel. Visgerechten, soepen, vegetarische burgers, Quorn, ragout, eiergerechten, gekookte aardappelen of puree, pasta gerechten.

2.  SNOEP

Snoep is niet alleen schadelijk voor de tanden, maar ook voor de blokjes omdat het hard is en/of kleeft. Taai snoep (zoals caramel, chocotof) en taaie koeken (zoals lion, snickers) moet je vermijden. Het verbuigt de draad (waardoor er een verkeerde werking ontstaat van de beugel) en er kan een blokje losraken. Als er vaak brokken zijn met je beugel zal de behandeling langer duren. Wil je toch snoepen, kies dan bij voorkeur suikervrije vormen, liefst met de zoetstof Xylitol. 

3.KAUWGOM

Met bcht geen kauwgom eten. Het is veel te kleverig waardoor resten kauwgom kunnen achterblijven in de blokjes en tussen draden, achter haakjes. Kauwgom kan zelfs blokjes lostrekken van de de tanden en gaat je draad definitief vervormgen waardoor deze niet goed meer werkt. 

4.FRISDRANK

Drink ze met mate! Als je kan kiezen, gebruik dan light-varianten. Deze bevatten minder tot geen schadelijke suikers. Drink bij voorkeur water.

De zuurtegraad van een aantal frisdranken is ongunstig voor het tandglazuur. Klik op onderstaand icoontje om de frisdranken-zuurtegraadtabel te bekijken.

  H

 

5.  HARD VOEDSEL

Harde vruchten (zoals appels) of groenten (zoals rauwe wortelen), moeten in stukjes gesneden worden, vooraleer je ze eet.Belegde broodjes, stokbrood en pistolets steeds in stukken snijden. Geef de voorkeur aan sandwiches. Noten en noga zijn uit den boze. Je mag kippenbouten en ribbetjes eten, maar niet afknabbelen.

Verboden lijst van harde snoep: Chocotoff, Mentos, Frutella, Snickers, Lion, Napoleon, lollies, chocoladerepen (dikker dan bv 5mm), kleine paaseitjes, nick-nack met een suikerkleurtje erop, ....

6.EETMOMENTEN

Als je tanden straks mooi recht staan moeten ze natuurlijk wel gezond zijn en blijven.
Daarom is het belangrijk dat je niet de hele dag door eet.
Eten buiten de maaltijden en tussendoortjes dienen zoveel mogelijk vermeden te worden.
Eet drie maaltijden per dag en maximaal 3 keer iets tussendoor.

Telkens je iets eet, maken de bacteriën in je mond zuren. Deze zuren werken telkens opnieuw in op het tandglazuur. Hierdoor ontstaan vlekken op je tanden (tattoos!!!)