FAQ

FAQ

Geschreven door Administrator op .

De meest gestelde vragen...

 

 • Tot welke leeftijd is een orthodontische behandeling mogelijk?

Dit kan in principe tot elke leeftijd. Ook bij volwassenen is het heel goed mogelijk om het gebit met beugels recht te zetten. Wel is het zo dat de kwaliteit van je gebit, tandvlees en kaakbeen voldoende goed moet zijn voor een orthodontische behandeling. Alleen een afwijkende stand van je kaken kan niet meer met beugels worden gecorrigeerd. Volwassenen groeien namelijk niet meer. Een afwijkende kaakstand kan echter nog wel door een kaakchirurg operatief gecorrigeerd worden.

Terug naar boven

 

 • Hoelang duurt een orthodontische behandeling?

Het is onmogelijk om van tevoren precies te zeggen hoelang een orthodontische behandeling zal duren. De duur en het resultaat van een orthodontische behandeling zijn afhankelijk van veel factoren, zoals groei, aanpassingsvermogen, motivatie  en medewerking van jezelf. Wel kan in het algemeen worden gesteld dat een (actieve) orthodontische behandeling gemiddeld zo'n 1,5 tot 2,5 jaar duurt. Daarna volgt de retentiefase van minstens één jaar.

Terug naar boven

 

 • Doet een beugel pijn?

De last die je van een beugel hebt kan per persoon erg verschillen. Als je pas een apparaat gekregen hebt, kan je er vooral de eerste twee nachten best wat last van hebben. Soms zal je een pijnstiller moeten nemen (b.v. paracetamol / Dafalgan). Als je veel last hebt bij het kauwen, kan je tijdelijk wat zachter voedsel eten (zoals b.v. brood zonder korsten, pudding en soep). Na een dag of twee neemt de last die je van een beugel hebt doorgaans snel af. De meesten hebben een week nodig om goed aan hun apparaat te wennen. Het praten en slikken gaat dan steeds beter. Als je goed doorzet heb je er daarna meestal nog weinig last van. Elke keer als je apparaat door de orthodontist aangespannen wordt, kunnen je tanden wel weer even gevoelig zijn. Maar bijna altijd heb je er dan veel minder last van dan toen je je beugel voor het eerst kreeg.

Terug naar boven

 

 • Mijn tanden voelen los aan en ik ben bang dat ze gaan uitvallen.

In het begin van je behandeling, en vaak ook na het aanspannen van je apparaat, kunnen je tanden inderdaad een paar dagen gevoelig zijn en zelfs een beetje los lijken te staan. Dit is een normale reactie, en kan geen kwaad. Je zal je tanden hierdoor niet verliezen en de pijn verdwijnt spontaan.

Terug naar boven

 

 • Ik heb gehoord dat duimzuigen nadelig is voor je tanden, is dat waar?

Ja, langdurig blijven duimzuigen nadat de eerste definitieve tanden zijn doorgebroken kan onomkeerbare gevolgen hebben. Het is daarom aanbevolen dat het duimzuigen wordt gestopt wanneer de eerste tanden beginnen te wisselen. Anders zullen de bovenste snijtanden meer en meer naar voor groeien en gaat het contact tussen de onderste en de bovenste tanden verloren.

Terug naar boven

 

 • Mag ik kauwgom eten als ik een beugel draag?

Neen, eigenlijk laat je kauwgom en taaie, kleverige snoepjes best aan de kant. Zelfs al ben je nog zo voorzichtig, toch is dit gevaarlijk omdat bogen en veertjes kunnen verbuigen, of zelfs breken bij het kauwen. Hierdoor gaat je apparaat verkeerd op je tanden inwerken, duurt de behandeling langer, en is er extra werk en onkosten, om je beugel terug te herstellen.  Indien zo'n ongelukje toch gebeurt, maak dan zo snel mogelijk een tussentijdse afspraak, en wacht niet tot bij je volgende controle.

Terug naar boven

 

 • Mag ik met mijn beugel in een appel bijten?

Harde vruchten, zoals appels, kan je best in stukjes snijden, vooraleer je ze eet. Bogen en veertjes kunnen verbuigen, of zelfs breken bij het eten van te hard voedsel. Hierdoor gaat je apparaat verkeerd op je tanden inwerken, duurt de behandeling langer, en is er extra werk en onkosten, om je beugel terug te herstellen. Indien je apparaat toch stuk gaat, maak dan zo snel mogelijk een tussentijdse afspraak, en wacht niet tot bij je volgende controle.

Terug naar boven

 

 • Mijn elastiekjes zijn op!

Zijn je Elastiekjes bijna op, dan neem je best zo snel mogelijk contact op of stuur je eventueel een e-mail met je naam en adres, alsook het juiste type van elastiek dat je nodig hebt. Aan de hand van het diertje dat op de zakjes staat, ken je de juiste maat van je elastiekjes. Je kan dan de elastiekjes zelf komen ophalen, of ze worden per post naar je thuis gestuurd. Gebruik ook geen rekkers van anderen. Elke soort rekker is verschillend. Je mag niet zomaar een 'Moose' rekker dragen als jij moet 'Otters' dragen.

Terug naar boven

 

 

 • Ik weet niet meer hoe ik mijn elastiekjes moet dragen??

Neem dan contact op met de praktijk. We kunnen je telefonisch verder helpen. We kunnen je een foto doormailen met een tekening hou je je rekkers moet dragen. Lukt het dan nog niet, dan zorgen we voor een tussentijdse afspraak om te tonen op welke manier de rekkers correct worden gedragen.

Terug naar boven

 

 • Mijn apparaat is stuk!

Als dit gebeurt maak dan zo snel mogelijk een tussentijdse afspraak en wacht niet tot bij je volgende controle. Indien je hiermee toch blijft rondlopen gaan de gebroken veertjes of een kapotte draad ervoor zorgen dat je apparaat verkeerd op je tanden inwerkt waardoor het extra tijd zal kosten om je tanden opnieuw in hun oorspronkelijke stand te brengen.

Terug naar boven

 

 • Er is een blokje los! 

Neem dan best contact op met ons. We herplakken liefst losse blokjes zo snel mogelijk. (Maar je hoeft hiervoor in het weekend niet naar de wachtdienst te bellen)
Indien je binnenkort reeds een controle-afspraak hebt, dan neem je best ook contact met ons op. We beslissen dan telefonisch of je al dan niet toch sneller moet terug komen. Dit hangt af van de fase waarin je behandeling zich bevindt.
Breng ook steeds je losse blokje mee op je afspraak. Deze worden gezandstraald en herplakt.

Terug naar boven

 

 • Doet het pijn als mijn blokjes eraf worden gehaald?

Neen, daar voel je zelfs bijna niets van. De metalen blokjes die op je tanden zitten worden met een speciale tang een klein beetje verbogen. De lijm laat dan meteen los. Meestal zijn de blokjes eraf voor je er erg in hebt. De meeste tijd gaat naar het schoonmaken van je tanden en kiezen.

Terug naar boven

 

 • Krijg je van een beugel gaatjes?

Neen, van een beugel krijg je geen gaatjes. Gaatjes krijg je van tandplak. Dat is een wit laagje dat op de tanden en kiezen vast blijft plakken als je je tanden niet goed hebt gepoetst. In plak zitten miljarden bacteriën die gaatjes veroorzaken. Door plak kan ook het tandvlees ontsteken. Bij een vast apparaat is het veel moeilijker om je tanden schoon te houden. Als er rond de metalen blokjes plak blijft zitten kunnen daar gaatjes ontstaan. Je ziet dan van die witte of bruine vlekken op je tanden als je blokjes eraf gehaald zijn. Dat zijn beginnende gaatjes. Maar als je je tanden goed poetst zal je daar geen last van hebben! Meer informatie vind je bij Poetsinstructie.

Terug naar boven

 

 • Waarom kan ik niet altijd buiten de schooluren op consultatie komen?

Zowel bij het begin als op het einde van je behandeling zal je consultatie langer duren. Het plaatsen en verwijderen van sommige apparaten neemt al gauw meer dan een uur in beslag. Deze consultaties zullen daarom altijd tijdens de schooluren plaatsvinden. Ook zijn de werkuren na school beperkt. Zo zal niet iedereen altijd na de schooluren op controle kunnen komen. Om het voor iedereen mogelijk te maken regelmatig na school te komen, zullen je controles afwisselend één keer tijdens en één keer na de schooluren gepland worden. Vergeet niet om je leerkracht en/of het schoolsecretariaat hiervan op de hoogte te brengen. Je orthodontist zal je een schoolattest bezorgen.

Terug naar boven

 

 • Als ik een beugel heb en bij de orthodontist ga, waarom moet ik dan nog naar mijn eigen tandarts?

Dit moet zeker en vast! Het is zelfs héél belangrijk dat je tijdens de orthodontische behandeling bij je eigen tandarts onder controle blijft. De Specialist kijkt iedere keer naar je tanden om te zien of de orthodontische behandeling goed gaat. Hij spant je apparaat ook telkens aan. Maar de orthodontist let niet speciaal op gaatjes en tandvleesontstekingen. Daarvoor moet je bij je eigen tandarts op controle blijven gaan!

Terug naar boven

 

 • Ik heb gehoord dat er soms tanden moeten getrokken worden voor een orthodontische behandeling. Waarom is dat nodig?

Met de nieuwe technieken is het veel minder nodig om tanden te trekken owv plaatsgebrek. Alle tanden kunnen mooi in de tandenboog worden gebracht met blokjes alleen. Dit komt omdat er een bredere tandenboog gecreëerd wordt. Moeten er dan nooit meer tanden getrokken worden? In uitzonderlijke situaties gebeurt dit wel om het "te volle" profiel te verbeteren, bij zeer ernstig ruimtegebrek, grote middenlijnafwijking etc.

Terug naar boven

 

 • Moet je altijd al je melktanden gewisseld hebben voor je een beugel kan krijgen?

Nee, het is lang niet altijd nodig om te wachten totdat alles is gewisseld voor je een beugel kan krijgen. Soms is een Interceptieve behandeling nodig. Voor vaste apparatuur is het wel vaak nodig dat alles (of bijna alles) is gewisseld. Soms moet echter eerst de stand van de onder- en bovenkaak ten opzichte van elkaar worden gecorrigeerd. Deze beugels kunnen in de regel het best worden gebruikt als de wisseling nog niet ten einde is. Indien er namelijk alsmaar wordt gewacht tot alles is gewisseld bestaat de kans dat de kaakgroei bijna is afgelopen. Dan wordt het moeilijk om de stand van de onder- en bovenkaak ten opzichte van elkaar met beugels alsnog goed te krijgen.

Terug naar boven

 

 • Wanneer heb je een uitneembare beugel nodig? En wanneer een vaste beugel?

Uitneembare beugels om tanden mooi in de rij te zetten zijn niet doeltreffend en erg oncomfortabel. Het is maw weinig zinvol om ze te dragen. Uitneembare apparatuur (type functioneel apparaat) die de hele onderkaak naar voor verplaatsen, worden nog wel gebruikt.

Terug naar boven

 

 • Kan ik witte blokjes krijgen?

Ja maar niet altijd. jammer! Omwille van de kostprijs en mogelijk minder stevige uitvoering in vergelijking met metalen brackets, zijn de witte blokjes voorbehouden voor orthodontische behandelingen bij volwassenen.  Deze witte blokjes zijn volledig transparant en zijn ook van het type met 'deurtjes' (low force).

 Terug naar boven

 

 • Er komen witte vlekken op mijn beugel!

Na enkele weken is het mogelijk dat er witte vlekken op je uitneembare beugel ontstaan. Dat is tandsteen. Je kan het best verwijderen door je apparaat in een glas te leggen met azijn en water (elk voor de helft). Laat je apparaat er een half uurtje inliggen en wrijf nadien alle zijden van je apparaat proper met je tandenborstel of met een handborsteltje met zachte haren. Meestal ziet je beugel er nadien weer heel wat netter uit.

 Terug naar boven

 

 • Ik heb recent blokjes op mijn tanden gekregen, maar nu ontstaan er spleetjes tussen de tanden. Is dit normaal?

Het gebeurt wel eens dat een tijdje na het plaatsen van de blokjes er zich speetjes vormen tussen de tanden. Dit is normaal en is slechts tijdelijk. De spleetjes zullen allemaal gesloten worden tijdens je behandeling.

 

 Terug naar boven

 • Mijn uitneembare retentiebeugel wordt geel!

Door inwerking van speeksel op het materiaal kan er een gele verkleuring ontstaan. De beugel ziet er niet meer proper uit. Het dagelijks reinigen met tandenborstel en vloeibare zeep (geen tandpasta want deze krast op de beugel!) lijken niet meer voldoende. Weet dat er tabletjes bestaan die deze gele verkleuring doen verminderen of zelfs doen verdwijnen. Ze zijn te koop in de praktijk. Vraag er naar. 

 Terug naar boven