Wat is een activator

Een activator is een apparaat waarbij de tanden in de boven- en onderkaak in één enkele beugel zijn verenigd: een soort 'bijtblok'.
De beugel bestaat uit kunststof dat tegen je gehemelte zit. Met de ijzeren haakjes klem je de beugel vast aan je kiezen.
Over je tanden zit een metalen veerkrachtige draad.

Hoe werkt een activator

Een activator wordt gedragen om de onderkaak, bij groeiende kinderen, naar voor te duwen.
Deze beugel werkt alleen zolang er nog groei plaatsvindt. De beugel is uitneembaar, waardoor het resultaat afhankelijk is van je medewerking.

Wanneer moet ik de activator dragen

Een activator werkt alleen als hij gedragen wordt.
Je kaken groeien de hele dag, daarom zal je de beugel de eerste 6 maanden ook dag en nacht moeten dragen, met als uitzondering tijdens het eten, sporten, een blaasinstrument bespelen en poetsen.
Zo kom je op een gemiddelde draagtijd van 18u/dag.

Als je de beugel correct en voldoende draagt, schuift je onderkaak met meer dan 1mm per maand naar voor!!

Eenmaal de gewenste correctie werd bekomen, zal de draagtijd van de beugel geleidelijk aan afgebouwd worden: je draagt de activator gedurende de volgende 3 maanden enkel na school en 's nachts. Nadien gedurende 3 maanden enkel 's nachts.
Draag je de beugel te weinig dan wordt de behandeling langer, moeilijker of mislukt helemaal.

Na deze eerste fase van correctie volgt in bijna alle gevallen nog een tweede fase met vaste apparatuur voor de nodige tandstandcorrecties.

De eerste dagen

De eerste dagen met een activator zijn lastig. Je moet wennen aan de beugel.
Het is heel belangrijk om in het begin goed vol te houden en je beugel niet uit te laten. Enkel op die manier wen je er snel aan.

1. Slikken is lastig: probeer je lippen goed op elkaar te houden zodat je zonder geluid slikt. Dit zal je helpen om sneller zonder problemen te slikken.
2. Je kan ongemak ervaren door een overmaat aan speeksel
3. Vooral in het begin kan praten met de activator erg moeilijk zijn, maar na enige oefening zal dit gemakkelijker worden.
Het is belangrijk om te leren praten met je kiezen op elkaar en zo de beugel vast te houden terwijl je praat
Bij spreekbeurten of voorlezen kun je de beugel natuurlijk wel even uitdoen. Na korte tijd leer je weer vrij normaal praten
4.In het begin kan de activator ook spierpijn veroorzaken: je kauwspieren en kaken moeten nu aan 'bodybuilding' doen. 
Vooral 's ochtends kan je een stijf gevoel in de wangen hebben, omdat de onderkaak de hele nacht naar voren gehouden is. Dit gaat meestal vanzelf over na een aantal dagen.
5.Tanden kunnen gevoelig zijn, want daar wordt nu tegen geduwd.
6. Moeilijk inslapen en onrustige slaap. Soms valt de activator 's nachts uit. Dit is normaal gedurende de eerste nachten en kan tot een maand duren. Je gedrag overdag bepaalt of je de beugel 's nachts zal inhouden. 
7. Speel niet met de activator in je mond. Door hem met je tong te verplaatsen, is je kaak voortdurend in beweging en kan deze zich niet aanpassen aan de nieuwe situatie.

Deze ongemakken zijn vervelend maar gaan voorbij. Na een week wennen hebben de meeste kinderen er geen last meer van.

Het kan gebeuren dat de activator niet goed zit en na een tijd drukplaatsen geeft op het slijmvlies in de mond.
Drukplaatsen onder de tong kunnen erop duiden dat je tijdens het dragen de onderkaak niet ver genoeg naar voren houdt.
Als je een wondje in de mond hebt of het is onmogelijk om de activator aan te houden, neem je telefonisch contact op. Er wordt dan op de pijnlijke plaats een beetje van de beugel weggeslepen. 

Hoe poets ik mijn tanden

De activator beschadigt je tanden en kiezen niet en veroorzaakt geen gaatjes zolang tanden, kiezen en activator goed schoongehouden worden.
Doe de activator uit en leg hem zo neer, dat hij niet kan vallen.
Poets je gebit grondig en schenk bijzondere aandacht aan de binnenkant van je tanden. Poets 2 x dag: doe dit telkens na het eten en vooraleer je je beugel terug in de mond plaatst.
Zorg ervoor dat je tanden altijd perfect gepoetst zijn. Vermijd snoep en tussendoortjes.

Hoe onderhoud ik mijn activator

Wanneer je je tanden gepoetst hebt, neem je de beugel in de hand en poetst hem met je tandenborstel. Eventueel doe je er nog wat tandpasta op.
Zorg dat je de beugel langs alle kanten proper maakt en zeker ter hoogte van de veertjes. Voedselresten die onder het apparaat blijven zitten,
gaan er heel vlug voor zorgen dat je tandvlees ontsteekt en verspreiden bovendien een heel onaangename geur.
Borstel hem zo dat de veertjes niet verbuigen.

Na enkele weken kunnen er soms witte vlekken op je beugel ontstaan en ziet je beugel er grauw uit.
Deze aanslag kan je verwijderen door je beugel een half uurtje tot een uur in een glas lauw water met een scheut azijn (of elk voor de helft) te leggen of een bruistablet voor beugel of kunstgebit te gebruiken.
Wrijf nadien alle zijden van je activator proper met je tandenborstel of met een handborsteltje met zachte haren. Spoel goed na.

Als je de activator niet draagt is de meest veilige plaats het bijgeleverde doosje. Doe hem nooit los in je zak of in een tas, want de metalen onderdelen kunnen gemakkelijk verbuigen of de kunststof kan breken. Stop je beugel nooit in een servetje, want meestal verdwijnt die dan in de vuilnisbak!

Mijn activator is stuk

Is je beugel stuk, blijf dan niet dagenlang zonder lopen, maar maak zo snel mogelijk een tussentijdse afspraak en wacht niet tot bij je volgende controle.
Probeer (als het een beetje lukt) om je beugel toch te blijven dragen.