De activator is er één van

 

 

 • WAT IS FUNCTIONELE APPARATUUR?

Functionele apparatuur is één van de oudste en meest verspreide vertegenwoordigers van de orthodontische apparaten. Ze worden gebruikt om een verkeerde kaakstand te corrigeren. Een functioneel apparaat is gemaakt uit een kunstharsplaat waarin veertjes, schroefjes en ankertjes kunnen ingebouwd worden. Het meest gebruikte functionele apparaat is de activator. Een activator is een apparaat waarbij de tanden in de bovenkaak en onderkaak in één enkele beugel zijn verenigd: een soort 'bijtblok'. Het is een losse beugel die je zelf in en uit kan doen. Wanneer je dichtbijt, schuift je onderkaak naar voor. Op die manier verbetert de relatie tussen de boven -en de onderkaak, waardoor de tanden en kiezen op de juiste manier tegenover elkaar komen te staan. Je kunt daardoor beter kauwen en je mond makkelijker sluiten. Als je de beugel correct en voldoende draagt, schuift je onderkaak met meer dan 2mm per maand naar voor!!

Soms is het nodig om samen met functionele apparatuur ook vaste apparatuur (blokjes) of een buitenbeugel te gebruiken. De buitenbeugel kan vastzitten op het functionele apparaat of kan er apart bijgeplaatst worden.Indien nodig kan functionele apparatuur ook worden vastgemaakt aan de tanden. Kleine scharnieren verbinden dan de boven- en onderkaak, zodat je normaal kan eten en praten zonder het apparaat uit te nemen.

 • WANNEER MOET IK MIJN BEUGEL DRAGEN?

Dat is afhankelijk van de groep waartoe jouw functioneel apparaat behoort. Sommige beugels moeten minimum 14 uur per dag (op 24u) gedragen worden, anderen moeten altijd gedragen worden, dag en nacht. Volg hierbij stipt de instructies van je orthodontist. Op een beugelkaart kan je elke dag noteren hoeveel uren je de beugel hebt in gehad. Het helpt jou en je ouders je aan de noodzakelijke uren per dag te houden. Een activator werkt alleen als hij gedragen wordt. Je zult dus wel begrijpen dat je hem in principe bijna dag en nacht zal moeten dragen! Hoe beter je de beugel draagt, hoe sneller je er vanaf bent. Je moet het zelf willen en zelf doen! Wordt het apparaat niet gedragen, dan kan de behandeling onnodig lang duren, of zelfs mislukken en moet ze worden stopgezet. In het begin kan je misschien wat geplaagd worden als je de beugel op school indoet, maar er zijn waarschijnlijk nog klasgenootjes die een activator dragen en als je doorzet, ben je er wel veel sneller vanaf.Wanneer mag je activator uit?

1.  om te eten

2.om je tanden en beugel te poetsen

3.  tijdens het zwemmen en sommige andere sporten op school

4.tijdens het bespelen van een blaasinstrument

5. op je verjaardag

 • DE EERSTE DAGEN

De eerste dagen met een activator zijn lastig. Als je de beugel voor de allereerste keer in je mond stopt, voelt dat heel raar aan: het is alsof er een 'tennisbal' in je mond zit.

1.Slikken is lastig: je moet de lippen goed op elkaar houden, zodat je zonder geluid slikt
2.Je kan ongemak hebben door overmaat aan speeksel
3.Praten is veel moeilijker
4.Kauwspieren en kaken kunnen gevoelig worden want die moeten nu aan 'bodybuilding' doen
5.Tanden kunnen gevoelig zijn, want daar wordt nu tegen geduwd
6. Moeilijk inslapen en onrustige slaap
7. Zeer soms heb je wat last van hoofdpijnDit hoort er in het begin allemaal bij, maar na een weekje wennen hebben de meesten er helemaal geen last meer van. Het is heel belangrijk om in het begin goed vol te houden en je beugel niet uit te laten. Enkel op die manier wen je er snel aan! Na korte tijd leer je weer vrij normaal praten en ook slikken zal geen probleem meer zijn. Hier vind je een slaapschema om snel aan je beugel te wennen.

 • TANDEN EN BEUGEL POETSEN
 1. Natuurlijk neem je eerst de beugel uit om je tanden te poetsen! Poets je gebit grondig en schenk bijzondere aandacht aan de binnenkant van je tanden. Poets 2 x dag: doe dit telkens na het eten en vooraleer je je beugel terug in de mond plaatst. Zorg ervoor dat je tanden altijd perfect gepoetst zijn. Vermijd snoep en tussendoortjes.
 2. Wanneer je je tanden gepoetst hebt, neem dan je beugel in de hand en poets hem met je tandenborstel. Eventueel doe je er nog wat tandpasta op. Zorg dat je de beugel langs alle kanten proper maakt en zeker ter hoogte van de veertjes. Je kan je beugel best zo proper mogelijk houden: voedselresten die onder het apparaat blijven zitten, gaan er heel vlug voor zorgen dat je tandvlees ontsteekt en verspreiden bovendien een heel onaangename geur. Een proper apparaat dragen is veel leuker voor iedereen.
 3. Na enkele weken kunnen er soms witte vlekken op je beugel ontstaan en ziet je beugel er grauw uit. Dan heeft er zich waarschijnlijk tandsteen gevormd. Je kan dit het beste verwijderen door je apparaat in een glas met lauwe azijn en water (elk voor de helft) te leggen. Laat je apparaat er een half uurtje tot een uur in liggen en wrijf nadien alle zijden van je apparaat proper met je tandenborstel of met een handborsteltje met zachte haren. Spoel goed na en je zult zien: je beugel is weer als nieuw!
 • HANDIGE TIPS
 1. Het apparaat wordt in de mond aangebracht volgens de aangeleerde methode. Doe alles rustig en voorzichtig, zodat je beugel niet verplooit of breekt.
 2. In het begin zit je beugel stevig in je mond, maar na verloop van tijd gaat hij losser zitten en moet je hem zelf steeds vastbijten. Dat is normaal en nodig voor een goed resultaat. Je hoeft het apparaat niet tussen de tanden te klemmen, laat het gewoon meebewegen, dat hoort zo.
 3. Voor je gaat eten berg je je beugel op in het beugeldoosje dat je hebt meegekregen. Stop je beugel nooit in een servetje, want meestal verdwijnt die dan in de vuilnisbak!  
 4. Ook bij het zwemmen en sommige andere sporten is het veiliger je apparaat even uit te laten. Anders is de kans groot dat je het verliest.
 5. Ga nooit met je apparaat 'spelen' door het met je tong aan en uit te doen. De kans is dan groot dat het breekt.
 6. Mocht je beugel toch stuk gaan, blijf dan niet dagenlang zonder lopen, maar maak zo snel mogelijk een tussentijdse afspraak en wacht niet tot bij je volgende controle. Probeer (als het een beetje lukt) om je apparaat toch in de mond te houden.
 7. Slapen met een beugel is niet altijd gemakkelijk en zeker niet in het begin. Hier vind je een slaapschema om snel aan je beugel te wennen. Soms gebeurt het dat je de beugel 's nachts verliest. Dit is normaal gedurende de eerste nachten. De activator valt dan nooit spontaan uit je mond, maar onbewust haal je hem er zelf uit in je slaap. Zo gebeurt het wel eens dat je de beugel 's morgens terugvindt onder je kussen, of ergens in de hoek van je slaapkamer. Maak je geen zorgen, eens je overdag gewoon bent om je beugel te dragen, zal de beugel ook tijdens de slaap blijven zitten.
 8. Je beugel moet goed zitten. Want als hij ergens tegen je tandvlees of tong klemt of schuurt, krijg je een blaar op die plaats. Bij een activator zit die meestal onder de tong en die doen evenveel pijn als een blaar op je voet die je krijgt bij het dragen van een paar nieuwe schoenen. Maak in dat geval een dringende afspraak, want die blaren verdwijnen meestal niet vanzelf. Er wordt dan op de pijnlijke plaats een beetje van de beugel weggeslepen. De last is dan snel over.
 9. In principe kom je elke maand op controle. Het apparaat wordt dan nagekeken en bijgesteld. Soms gebeurt het, dat na het aanspannen van het apparaat je tanden en kaken weer een paar dagen gevoelig zijn. Dat is helemaal normaal en de pijn verdwijnt spontaan.