Wat is een Hyrax (spin) of RPE

Een Hyrax is een verbredingsapparaat, ontworpen om de bovenkaak snel te verbreden. Rond 4 kiezen worden metalen banden geplaatst die met elkaar verbonden zijn door een expansieschroef. Deze beugel kan je dus niet in en uit nemen, maar zit vast in je mond. 

Separeren van je kiezen

Omdat de beugel op maat gemaakt wordt, nemen we eerst een 3D scan van je tanden. 
Tijdens de volgende afspraak wordt de beugel op de tanden gekleefd.
Omdat de beugel heel nauwkeurig past, gaat dit vrij vlot en pijnloos.

Verbreden

Stel je het apparaat correct bij, dan krijg je meestal al binnen de week een spleetje tussen de boventanden. Dat spleetje kan soms meer dan een halve centimeter breed worden! Schrik hiervan dus niet, dit gaat binnen vijf weken vanzelf weer weg of het wordt gesloten met een vaste beugel.
Het aandraaien ervan moet één van je ouders doen, want zelf kan je dit niet. Het sleuteltje (met plastiek handvat - je kan het dus niet per ongeluk inslikken) zit bij het inzetten ongeveer tegen je boventanden. Vervolgens geef je een kwart slag naar de keel toe, tot je niet meer verder kunt en neem het sleuteltje uit het asje. Je hebt dan 0,25 mm verbreed. 
Een pijltje op de schroef geeft aan welke kant je op moet draaien (naar achteren). Je moet eerst zorgen dat het haakje goed in het slootje past en je duwt naar beneden tot het volgende gaatje weer zichtbaar is. Je moet volledig doordraaien totdat het volgende gat zichtbaar is.
Bij elke slag voel je een beetje spanning in je bovenkaak, boven je neus en onder je ogen. Die spanning verdwijnt vanzelf na een 15-tal minuten. 
Afhankelijk van de afwijking zal geadviseerd worden om 1 à 2 keer per dag één slagje te draaien aan de schroef van het apparaat. Na de verbreding blijft het apparaat nog minimum 6 maanden in de mond zitten om het resultaat te stabiliseren.

                  
Start        -->  na 13 dagen opendraaien     --> na 20 dagen opendraaien     --> na 2 maanden stabilisatie     --> na 6 maanden stabilisatie en uitname van beugel

De eerste dagen

Het is natuurlijk wennen met die apparatuur tegen je verhemelte en dat kan in het begin niet prettig zijn.

  • Last aan de tong is de eerste dagen normaal
  • Praten is lastig: je kan wat lispelen
  • Slikken kan wat moeilijker gaan
  • Je kiezen zijn heel gevoelig, want daar wordt nu kracht op uitgeoefend. De pijn is te vergelijken met 'spierpijn' in je tanden.
  • Eten is hinderlijk, want er blijven vaak etensresten achter de hyrax zitten
  • Moeilijk inslapen en onrustige slaap

Dit hoort er in het begin allemaal bij, maar na een paar dagen ben je er aan gewend en heb je er allemaal geen last meer van.

Tanden en beugel poetsen

Als je je tanden poetst, moet je de Hyrax en je gehemelte grondig meepoetsen, want er blijven dikwijls voedselresten aan of achter de hyrax zitten.
Je krijgt van ons een tandenborstel met kleine borstelkop. Hiermee verwijder je de etensresten die blijven kleven tussen het gehemelte en het apparaat. 
Poets zoals we je aangeleerd hebben en kijk steeds in de spiegel of alles goed schoon is. 

Wat als er een bandje loskomt

Mocht een bandje los zitten (controleer dit regelmatig met de vingers), of mocht de beugel stuk zijn of niet meer goed zitten of passen, bel dan altijd voor een afspraak tussendoor om de reparatie zo snel mogelijk te laten plaatsvinden en stop met aandraaien.

Hyrax en eten

Met een Hyrax kan normaal gegeten en gedronken worden. In het begin zal het doorslikken van eten soms iets moeilijker zijn omdat iets achter de schroef kan blijven haken. Na een tijdje zal dit geen hinder meer geven.
Plakkerig voedsel zoals kauwgom, karamel, toffees e.d. blijven vaak aan de banden kleven en kunnen ervoor zorgen dat de banden los komen.
Wees ook voorzichtig met spaghetti: lange slierten spaghetti kunnen onder jouw beugel vastzitten. Spaghetti altijd in kleine stukjes snijden dus.
Bladspinazie en salade vermijd je best: dat bespaart je veel poetswerk aan de expansieschroef!