Nooit te oud voor een beugel!

 

 

Nieuwe orthodontische technieken, het belang van een mooi gebit bij een eerste indruk en het feit dat heel wat beroemdheden er één dragen maken beugels erg in trek bij volwassenen. Wat kan een beugel voor jou betekenen? En hoeveel kost zo'n apparaatje? Goed Gevoel zocht een antwoord op je vragen.

Waarom gaan tanden scheef staan?
Bij volwassenen kunnen tanden om verschillende redenen in een onregelmatige rij (gaan) staan. Om te beginnen staan veel tanden niet echt naast, maar veeleer over elkaar. De druk die hierdoor op de contactpunten ontstaat, zorgt ervoor dat de tanden verschuiven.

Ook de botdichtheid van de tanden speelt een rol. Het bot waarin tanden bevestigd zitten maakt alsmaar nieuwe cellen aan. Op je 26ste bereikt dat regeneratieve vermogen z'n piek. Eens die kaap overschreden, kan er botverlies optreden. Het afbraakproces duikt vooral op bij mensen die onvoldoende poetsen, roken, een foute beet hebben die het bot overbelast... Je kan dit fenomeen vergelijken met de palen van een staketsel, die bij laagwater minder diep verankerd zitten. Wat er dan gebeurt noemen ze in het Duits 'wanderungsparodontose'. Dat klinkt misschien romantisch, maar het betekent dat je tanden letterlijk op wandel gaan.

Fout slikken of fout praten - met de tong tegen de tanden waardoor deze naar voren geduwd worden - is een probleem dat je tanden zelfs na een geslaagde orthodontische behandeling weer in hun oude positie kan forceren. Je corrigeert dit probleem best op jonge leeftijd, want hoe ouder je wordt, hoe moeilijker een vaste slik- of spreekgewoonte af te leren is. Een neus- keel- oorarts en logopedist kunnen je hierbij helpen.

Waarom zijn rechte tanden zo belangrijk?
De psychische impact van een gaaf gebit is enorm belangrijk, maar er spelen ook gezondheidsfactoren. Als tanden over elkaar staan of moeilijk te bereiken zijn met een tandenborstel, blijven voedselresten gemakkelijker achter en stijgt je kans op plaqueretentie, wat dan weer kan leiden tot tandbederf en tandvleesontsteking.

En als de tanden van je onderkaak niet aansluiten op die van je bovenkaak, kan het tandbot overbelast geraken en afbreken. Door het trauma kunnen ontstekingen ontstaan waarlangs bacteriën de bloedbaan kunnen binnendringen, en de weg van de mond naar het hart is niet ver. Redenen genoeg dus om extra aandacht te besteden aan de stand van je tanden!

Is het resultaat blijvend?
Ja! Als je het retentieprotocol volgt. Vergelijk het met de medicatie die je van je huisarts krijgt nadat er een hartaandoening bij je vastgesteld werd. Neem je die medicatie niet, dan weet je dat je hartprobleem kan opspelen. Hetzelfde geldt voor je tanden: iedereen krijgt na een orthodontische behandeling een retentiebeugel (zie hierboven) mee naar huis. Draag je die niet consequent, dan is het goed mogelijk dat je tanden weer verschuiven. Zonde van het geld...

Hoeveel kost zo'n beugel?
Een vraag die door elke orthodontist anders beantwoord kan worden. Elke orthodontist kan immers een eigen prijs aanrekenen. Vaak wordt deze mede bepaald door het gebruikte materiaal, de toegepaste technieken, maar ook de ervaring en specialisatiegraad van de orthodontist kan een rol spelen in je uiteindelijke kostenplaatje. Belangrijk is dat je je vooraf goed laat informeren: laat een behandelplan én een bestek opstellen, zodat je van meet af aan weet welk getal er op je finale factuur zal prijken.

Wil je toch een - bijzonder ruwe - schatting? Volgens kenners mag je rekenen op € 2.600 tot € 5.000. Helaas voorziet het ziekenfonds geen standaard terugbetalingen voor beugels bij volwassenen. Je kan wel informeren naar speciale tandzorgverzekeringen bij je ziekenfonds of bij je private verzekeraar. Maar let op: bestudeer je polis goed! Soms wordt er een verschil gemaakt tussen orthodontie die om gezondheidsredenen noodzakelijk is, en orthodontie die je om louter esthetische redenen laat uitvoeren. Die laatste categorie valt nogal eens uit de terugbetalingsboot.

Bij wie kan je terecht?
Sommige gewone tandartsen voeren orthodontische behandelingen uit, maar doorgaans wordt aangeraden een tandarts gespecialiseerd in de orthodontie te raadplegen. Je herkent deze aan het RIZIV-nummer dat eindigt op -007; voor de fans van ezelsbruggen: een orthodontist is de James Bond van de tandartsen. Op www.bbno.be, de Belgische Beroepsvereniging van Nederlandstalige Orthodontisten, kan je via de link 'zoek een orthodontist' een specialist in jouw buurt lokaliseren. Voor je je een beugel laat aanmeten ga je best langs bij je algemene tandarts die verantwoordelijk blijft voor de algemene mondzorg en eventueel prosthetisch herstelwerk kan doen. Ook een bezoek aan een parodontoloog is aangeraden. Deze checkt of de steunweefsels rond je tanden gezond zijn.

Want alleen een gezond gebit komt in aanmerking voor orthodontie. Ten slotte kan ook een consult bij of een ingreep door een kaakchirurg nodig zijn als je beetprobleem niet enkel via orthodontie gecorrigeerd kan worden. Soms kan een orthodontische behandeling ook versneld worden met een gecombineerde heelkundige ingreep. Orthodontie is dus een multidisciplinaire aanpak! En een verhaal van meerdere maanden tot zelfs anderhalf jaar. Dat lijkt lang, maar uiteindelijk is het slechts een dikke stip op de tijdlijn van je leven.


Welke beugel heb jij nodig?

Uitneembare beugel
Wat is het? Aan een kunststoffen plaat worden metalen draadjes bevestigd die over de tanden schuiven.
Geschikt voor welke tanden? Deze beugels kunnen heel kleine correcties realiseren. Tanden die naar voren staan kunnen ze kippen, maar niet verplaatsen. Meestal wordt dit type gebruikt als retentieapparatuur, om het resultaat te behouden na een behandeling.
Voordelen? Je kan de beugel uitnemen, handig voor als je op foto vereeuwigd wordt. Ook om je gebit te reinigen is een uitneembaar apparaatje makkelijk.
Nadelen? Naast hun beperkte resultaten zijn ook de bijbehorende spraakproblemen een reden om een ander beugeltype te kiezen.

Correctiegootje
Wat is het? Een computer maakt een onzichtbare plastic mal die je over je tanden schuift. Je draagt de gootjes bijna permanent, enkel om te eten of je tanden te poetsen neem je ze uit. Zo heeft één-presentatrice Saartje Vandendriessche correctiegootjes gedragen.
Geschikt voor welke tanden? Heel wat kleine correcties kunnen met een correctiegootje aangepakt worden, al kan je er nooit hetzelfde resultaat mee bereiken als met vaste apparatuur. Nochtans kosten beide beugelsoorten bijna evenveel.
Voordelen? Een elegante oplossing voor kleine problemen.
Nadelen? Om de twee weken moet je oude correctiegootje vervangen worden door een nieuw model, aangepast aan je tanden. Bij verlies van een gootje moet er een nieuw gemaakt worden, wat de kostprijs kan opdrijven.

Vaste beugel met blokjes aan de buitenkant van je tanden
Wat is het? Metalen of minder zichtbare keramische blokjes worden op je tanden gekleefd en met metalen draden verbonden.
Geschikt voor welke tanden? In zes maanden tot anderhalf jaar kan je vrijwel onbeperkte tandbewegingen realiseren: spleetjes sluiten, tanden die naar binnen of naar voren staan bijsturen, hoektanden weer in de rij dwingen, ingesloten tanden bevrijden... Ook zangeres Natalia liet haar tanden correct uitlijnen met metalen blokjes.
Nadelen? Vaste beugels vallen in een hogere prijscategorie dan uitneembare. En je moet er een perfecte tandhygiëne op nahouden wil je een blokjesbeugel dragen. Driemaal per dag poetsen is een must. Al hoef je 's middags op het werk niet per se met tandpasta te kliederen, de mechanische actie van een poetsende tandenborstel gevolgd door een goede spoelbeurt is het belangrijkst.

Linguale beugel
Wat is het? Een vaste blokjesbeugel kan nu ook aan de binnenkant van je gebit geplaatst worden. De binnenblokjes worden geproduceerd in metaal of goud.
Geschikt voor welke tanden? Binnen- en buitenblokjes voeren dezelfde correcties uit.
Voordelen? Terwijl niemand ziet dat je een beugel draagt, worden je tanden naar hun meest optimale positie verschoven.
Nadelen? Dertig procent van de patiënten ondervindt enige spraakhinder, die doorgaans binnen drie maanden verdwenen is. Ook hier neemt je tanden poetsen meer tijd in beslag. En je kan je inbeelden dat de kostprijs van een gouden beugel iets hoger ligt...

Retentiebeugel
Wat is het? Uitneembare beugels kunnen dienen als retentieapparaat, maar de orthodontist kan aan het einde van je behandeling ook aan de binnenkant van je tanden een permanent draadje plaatsen dat je tanden op hun nieuwe plek houdt.
Voordelen? Zo'n draadje is onzichtbaar.
Nadelen? Zo'n draadje moet soms herkleefd worden. En een retentiebeugel draag je voor de rest van je leven. Want tanden die je in zes maanden tijd naar voren laten schuiven hebt, kunnen in diezelfde tijdspanne ook weer naar hun originele plaats terugkeren.

Door Ann Willems
Goed Gevoel, februari 2012

 
 
Origineel artikel: hier